Akuten inte anpassad för gamla patienter

Dagens akutsjukvård är inte anpassad efter patienternas behov. Medan nästan hälften av de som tas in akut är över 80 år och har flera sjukdomar och stora vårdbehov är akuten gjord för patienter med en sjukdom och kort vårdtid och det drabbar de äldre. Arne Nylund fick ligga åtta timmar på en hård brits när han sökte akut på Danderyds sjukhus.
– De tror att alla är unga och spänstiga. När man kommer in får man ligga på en bår som är 70 centimeter bred, säger Arne Nylund, pensionär som varit inne på akuten flera gånger. 40 procent av de som söker akut och läggs in är 80 år eller äldre. Det visar en ny undersökning som presenteras av Socialstyrelsen idag. De flesta lider av hjärt-kärlsjukdom, lungproblem eller infektioner. Men akutvården är dåligt anpassad efter de äldres sammansatta vårdbehov och sjukhusvistelsen kan bli avgörande för deras fortsatta livssituation, säger verksamhetschef Kerstin Hulter-Åsberg vid Enköpings lasarett. Undersökningen ingår i Socialstyrelsens utvärdering av den nationella äldreomsorgsplanen som presenteras under tisdagen. Arne Nylund är 83 år och har varit akutpatient flera gånger. Senaste gången tog det åtta timmar innan doktorn kom och tittade på honom. Sen ytterligare drygt en timmes väntan på färdtjänst. Då hade klockan blivit tolv på natten. Han har sin åsikt om äldreomsorgen klar: – Vad jag reagerar mot är ju att man inte får några som helst besked och en riktig säng det kunde man få ha, säger Arne Nylund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".