Misstro mot förslaget om nytt båtregister

Misstänksamheten är stor bland båtfolk till förslaget om ett nytt båtregister. Många båtägare är oroade över att registret är ett första steg mot en beskattning av fritidsbåtar.

– Jag vet inte vart de vill komma, men jag misstänker att de vill hitta en ny källa att beskatta, säger Bertil Andersson.

– Jag vet inte vad det innebär, men de vill väl att vi ska skatta och det tycker jag sämre om. Båtarna är så dyra ändå, säger Lisbet Bolin.

– Det gick inte bra sist när vi provade så jag tror inte så mycket på det, säger Lasse Jakobsson.

Varför vill regeringen införa det?

– Säkerhet, stöldgods och en framtida båtskatt. Det vill jag inte ha, säger han.

Efter att ha diskuterat frågan under flera år vill nu regeringen införa ett obligatoriskt båtregister för fritidsbåtar av en viss storlek.

För att administrera registret kommer staten att ta ut en avgift av båtägarna, men detaljerna om båtstorleken eller hur stor avgiften blir är ännu inte klart.

Frågan om ett båtregister är inte något nytt. I mitten av åttiotalet fanns ett sådant register under några år, men det avvecklades av den borgerliga regeringen 1991.

Conny Landström, chef vid Atlantica båtförsäkring, är emot båtskatter, men tror att ett centralt båtregister kan vara effektivt för att förhindra båtstölder.

– Ur stöldsynpunkt är det effektivt och önskvärt med ett register där man kan säkerställa äganderätten till föremålen, som med bilregistret. Det är ett problem när båtar byter ägare att säkerställa vem som är den rättmätiga ägaren, säger Conny Landström, chef vid Atlantica båtförsäkring.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se