3.000 jobb bort när Finsk skogsjätte skär ner

UPM-Kymmene, Finlands största skogskoncern vid sidan av Stora Enso, genomför den största enskilda nedskärning av personalen i ett finländskt företag någonsin. 3.000 anställda ska bort inom några år. Finansministern Eero Heinäluoma säger att han är chockad.

Ja ett nytt finländskt rekord i uppsägningar på ett bräde alltså. På ett par års sikt handlar det om 3000 jobb som skall bort av de 17 000 som skogskoncernen UPM-Kymmene idag erbjuder i Finland. Företagsledningen talar om pensioneringar, aktiva insatser för att skapa ny jobb osv.

Klassiskt bruk stängs helt
Först i tur står det klassiska gamla pappersbruket Voikkaa i Kuusankoski i sydöstra Finland som stängs helt. Andra pappersmaskiner kommer att stängas, verksamheter att säljas ut osv.

I fyra år har UPM-Kymmne visat otillfredställande resultat. Priserna på koncernens speciella tidnings- och journalpapper har sjunkit. Marknaden i Europa växer långsamt och förra årets långvariga konflikt och lockout inom pappersindustrin i Finland förändrade bara måttligt konstnadsbilden.

Håller skogsbenet?
Dagens besked har omedelbart satt ytterligare fart på den redan oroade debatten i landet om skogsindustrins framtid, dvs framtiden för den bransch som vid sidan av Nokia och elektronikindustrin ibland brukar kallas för det finländska näringslivets andra ben. Klarar det benet längre att hålla den finländska nationalekonomin upprätt?

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se