S anklagas för att förhala skolbeslut

Socialdemokraterna anklagas för att försöka stoppa ett beslut om skolan som går dem emot i riksdagen. De borgerliga partierna och miljöpartiet har uppnått majoritet i en skolfråga, men socialdemokraterna vill att frågan ska granskas vidare, vilket skulle försena processen.

I vintras misslyckades socialdemokraterna med att få majoritet för den nya skollagen. Efter det har de borgerliga varit snabba att locka med sig miljöpartiet i flera frågor. Bland annat för att det ska bli etableringsfrihet för förskolor, så att kommuner inte ska kunna säga nej till dem som vill öppna privata dagis.

Men på torsdagen kommer socialdemokraterna att skicka just den frågan till riksdagens finansutskott.
Det är viktigt att se vad saker och ting kostar säger socialdemokraterna, medan de borgerliga och miljöpartiet kallar det för ett unikt fall av obstruktion.

”Redan utrett”
Mikaela Waltersson är miljöpartistisk ledamot i utbildningsutskottet. Hon, liksom de borgerliga, anser att det redan är utrett att en ny lag inte kostar något extra och att socialdemokraterna bara vill förhala frågan.

– Nu tror jag att man får inse från socialdemokraternas sida att det finns en annan majoritet i riksdagen vad gäller synen på friskolor och möjligheten att etablera enskilda förskolor. Det får man acceptera, tycker jag, säger Mikaela Waltersson.

Men socialdemokraten Mikael Damberg anser att frågan måste granskas ekonomiskt.

– Riksdagen gör en väldigt ovanlig åtgärd nu, genom att gå med en lagstiftning direkt till riksdagen istället för att vänta på regeringen lägger fram ett lagförslag.

Då måste riksdagen vara väldigt seriös i beredningen av frågan. Säger kommunerna att det kommer att kosta pengar, då är det rimligt att finansutskottet yttrar sig över frågan, säger Mikael Damberg.

”Bräckjärn mot miljöpartiet”
Sten Tolgfors är moderat skolpolitisk talesman och tror att socialdemokraterna vill ha in frågan i samband med budgetförhandlingarna med miljöpartiet.

– Vad jag tror det handlar om, det är att helt enkelt få ett bräckjärn mot miljöpartiet, att försöka få in det här i förhandlingarna inför vårbudgeten och därigenom kunna sätta press på ett miljöparti som har arbetat tillsammans med de borgerliga, med alliansen, för att skapa fri etablering för förskolor, säger Sten Tolgfors.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se