Dyrare skor om EU inför om skyddstullar

Inom bara några veckor kommer det bli dyrare att köpa skor i Sverige. Orsaken är nya tullar som EU kommer att sätta på skor från Kina och Vietnam. På torsdagen hålls ett viktigt möte inför beslutet. Sveriges näringsminister Thomas Östros tycker att förslaget är förskräckande.

En som kommer drabbas är Johanna Laurin som nyligen köpt ett par nya stövlar.

– Dem har jag köpt på Rizzo här i Stockholm och de kostar väl 2 500, kanske.

Om Johanna Laurin skulle ha gått och köpt sina svarta stövlar om en dryg månad skulle de bli många hundra kronor dyrare. Orsaken är ett bråk mellan EU å ena sidan och Kina och Vietnam å den andra.

Dumpade priser
EU:s ansvarige för handelsfrågor Peter Mandelsohn hävdar att de asiatiska skotillverkarna får otillåtet stöd av staten för att kunna sälja billigare skor till EU, och därför vill EU sätta tullar på skinn- och läderskor.

Branschen hävdar att tullarna kan öka priserna på skor med uppemot 40 procent.

Men kritiker hävdar att det är Italien, Spanien och andra skotillverkare i EU som är rädda för konkurrens och för att inhemska jobb ska försvinna och därför driver på frågan.

”Den lättare vägen”
I frihandelsvänliga Sverige finns det politisk enighet om att tullarna är fel. Näringsminister Thomas Östros anser att ett är ytterligare ett tecken att Europa går mot ökad protektionism.

– Det är så att kraften, tycket från den gamla industrin för att skydda sig och från de länder som är protektionistiska är så starkt att man väljer att ta den lättare vägen hela tiden, och jag tycker det är förskräckande, säger Thomas Östros.

Folkpartisten Carl B Hamilton anser att orsaken till bråket snarare handlar om inrikespolitik i länder med skoindustrier.

– Politiker vill visa handlingskraft och kräver skyddstullar väl medvetna många gånger om att effekterna av de här skyddstullarna blir en liten prisökning men knappast några räddade jobb, säger han.

Införs i april
Under torsdagen kommer kommissionen att redovisa sitt förslag för medlemsländerna och så kommer tullarna kommer att införas från början av april. Och det innebär alltså dyrare skor i Sverige och för Stockholmsbon Kristin Holmlund.

– Det låter ju lite dyrare då naturligtvis. Då får man väl se sig om efter lite billigare skor, helt enkelt, säger hon.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se