Nyfött barn övergavs i moské

En nyfött barn övergavs i moskén på Södermalm i Stockholm på onsdagskvällen. Barnet mår bra och är just nu på Södersjukhuset.

Under torsdagen kommer barnet att placeras i en jourfamilj medan polis och socialtjänst söker efter mamman till flickebarnet som bara är några dagar gammalt.

Det var i samband med middagsbönen i moskén som barnet lämnades, säger Tommy Ekheden som är stationsbefäl på Södermalmspolisen.

– Det som hände var att personal hittade ett litet flickebarn som någon hade lämnat i något man kallar kvinnorummet. Man har också lämnat en handskriven lapp där man förklarar det hela på något sätt. Budskapet innebär att den som skrivit lappen blivit ombedd att ta hand om barnet, men själv inte har kunnat stanna kvar,

Barnet på sjukhus
Polisen utgår från att det är mamman själv som lämnat barnet.

Flickan mår bra och har tillbringat natten på Södersjukhuset. Under dagen kommer hon att placeras i en jourfamilj där hon får vara under utredningen.

Hittills har en man hört av sig till polisen som såg en kvinna med ett barn vid moskén strax före middagsbönen då barnet övergavs. Polisen har också undersökt om det kan finnas bilder på kvinnan från övervakningskameror i tunnelbanan i närheten, men det har inte gett något resultat.

Anhöriga eftersöks
Under dagen ska polisen göra närmare efterforskningar vid moskén och intervjua personalen där.

Eftersom det inte har begåtts något brott är det i första hand ett ärende för socialtjänsten men polisen kommer att bidra med utredningsresurser, säger Tommy Ekheden som har gott hopp om att hitta barnets anhöriga.

– Det brukar ju, erfarenhetsmässigt förr eller senare komma fram. Det här barnet är ju bara några dagar gammalt så det kan till och med vara så att mamman själv hör av sig så småningom.

– Självklart är vi tacksamma för att någon som har sina aningar om vem mamman eller pappan för den delen, är, att de hör av sig till oss, säger Tommy Ekheden.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se