Polisrazzia mot familj med apatiska barn

Polisen i Stockholmsområdet har gjort husrannsakningar hos tre familjer med apatiska barn. De polisanmäldes av Migrationsverket i december och misstänks för att ha utsatt barnen för brott.

– Det är en rättsläkare som har gjort en läkarundersökning, på juristspråk, en kroppsbesiktning. Avsikten är att söka efter skador eller annat som är väsentligt för rättsprocessen. Det säger Ulf Göranzon som är presstalesman på länskriminalpolisen.

Hittade man några bevis för att de har utsatts för brott?

– Vi kan inte säga det än. Rättsläkaren ska ju avvakta sina analyser av proven och därefter ge ett yttrande till förundersökningen, som ska ligga till grund för åklagarens beslut för fortsättningen, säger Ulf Göranzon.

Misstankar om missförhållanden
Det var sammanlagt tretton familjer som polisanmäldes av Migrationsverket i december. Det fanns misstankar om att barnen utsatts för våldtäkter, misshandel och människohandel.

I fyra fall har misstankarna avskrivits, men nio familjer ingår fortfarande i förundersökningen. De tre som det nu gjorts husrannsakningar hos var enligt polisen särskilt prioriterade.

Dröjt länge
Med tanke på att barnen misstänks ha utsatts för allvarliga brott är frågan varför det har dröjt så länge innan de blivit undersökta.

– Det finns ju en mängd uppgifter som måste undersökas under resans gång. De uppgifterna är nu kontrollerade ett antal gånger och resultatet har blivit att åklagare beslutade om kroppsbesiktning i tre av förundersökningarna, säger Ulf Göranzon.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se