Svenska muslimer på PR-resa för Sverige

Tre unga svenska muslimer skall marknadsföra Sverige i Egypten och Jordanien för att motverka de negativa effekterna av Muhammed-karikatyrerna.

I nästa vecka reser bland andra Othman al-Tawalbeh, islamolog och informatör i Helsingborgs kommun, till Egypten och enligt honom är det en viktig resa i en tid av både västfobi och islamofobi.

– Det finns ett stort behov för ett sådant försök för att öka förståelsen mellan Europa och den muslimska och arabiska världen, säger Othman al-Tawalbeh, islamolog och informatör i Helsingborgs kommun. 

Studenter och ungdomsledare
I Egypten och Jordanien ska de tre svenska muslimerna träffa bland annat studenter, ungdomsledare och intellektuella ledare för att förklara hur muslimer lever i Sverige.

Initiativtagare till resan är Svenska institutet i Alexandria, som i flera år arbetat med träffar mellan européer och araber, men oftast på yrkesnivå, sällan mellan ungdomar.

– Vi som lever i arabvärlden har på sista tiden märkt att krisen kring Muhammed-karikatyrerna har också påverkat den unga generationen väldigt mycket. Frågetecknen kring vad Europa egentligen menar med demokrati och mänskliga rättigheter, de frågorna ställs väldigt mycket av ungdomar, säger Jan Henningsson, direktör för Svenska institutet i Alexandria.

Ge motbild
Det dåliga rykte som Danmark fått genom Muhammedkarikatyrerna har färgat av sig på Sverige, och nu vill man ge en motbild.

Othman al-Tawalbeh ser den svenska modellen som en förebild och lätt att marknadsföra.

– Den svenska modellen kan  vara en förebild för andra samhällen i Europa och kan även bevisa för den arabiska och muslimska världen att det också finns de som står för dialog och för respekt för islam och muslimer, i det här fallet Sverige, säger Othman al-Tawalbeh. 

Annan typ av diplomati
Enligt Jan Henningsson på svenska institutet i Alexandria är inte resan ett underkännande av det arbete som svenska ambassadörer gör i arabvärlden, utan bara ett annat sätt att bedriva diplomati på än affärsförbindelser och politiska samtal på hög nivå.

Det blir en resa som kommer att uppmärksammas, tror han.

– Jag tror att den kommer att ge ringar på vattnet i arabiska media. Tv-kanalen Al-Jazira är ju till exempel alltid väldigt intresserad av den här typen av utbyte och dialoger, säger Jan Henningsson.

– Sedan tror jag att det kan sätta igång en rörelse bland studenterna på några av de här universiteten, att de söker information på ett mer självständigt sätt, säger Jan Henningsson, direktör på Svenska institutet i Alexandria.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se