Lika många arbetslösa trots sjunkande arbetslöshet

Den öppna arbetslösheten sjönk under februari med 0,3 procentenheter till 5,2 procent. Det visar nya siffror från Ams på torsdagen. Ändå är lika många personer arbetslösa eller  sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska program, som för ett år sedan.

Det förklarar Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström med att när konjunkturen blir bättre söker sig fler ut på arbetsmarknaden.

– Antingen är det folk som har avstått från att söka jobb för att de inte trott att det funnits några eller så är det personer som studerat i avvaktan på att det skulle bli några lediga jobb. Så fort de får chansen att få ett jobberbjudande avbryter de sina studier och går ut på arbetsmarknaden. Konkurrensen om jobben ökar när det blir fler sökande på arbetsmarknaden, säger Lars Sjöström.

Fler jobb lediga
Den positiva trenden från förra året fortsätter med färre varsel om uppsägning och att fler lediga jobb anmäls till arbetsförmedlingarna.

I år har AMS också märkt att det är mer varaktiga jobb som arbetsgivarna erbjuder.

– Vi kan se att det är en större del av tillsvidareanställningar och det är också längre tillfälliga anställningar. Det är återigen ett tecken som tyder på att det är en starkare arbetsmarknad. När efterfrågan ökar finns det också tendenser att till att arbetsgivarna knyter arbetskraften tätare till sig därför att man ser framför sig att konkurrensen om arbetskraften ökar, säger Lars Sjöström.

Verkstadsindustrin ökar
De senaste månaderna har byggbranschen och olika typer av konsultjobb till exempel inom it-sektorn tillhört de branscher där de lediga jobben ökat mest, men i den senaste månadsrapporten lyfter Ams också fram verkstadsindustrin.

– Man ska komma ihåg att inom väldigt många sektorer och likadant inom verkstadsindustrin är det också en rätt stor omsättning på arbetskraft på grund av generationsväxling och sådana saker. Man får värdera en sådan uppgång med det som utgångspunkt också. Det är starkare tecken nu och de tecknen tilltar i styrka, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams.

Johan Prane
johan.prane@sr.se