Ohly kritisk till bonussystem i vården

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly är kritisk till det bonusprogram som planeras på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Lars Dahlberg, socialdemokratiskt landstingsråd i Stockholm med ansvar för personalfrågor, ser däremot inget fel med bonussystemet.

Patologen på KI vill dela ut totalt fyra miljoner kronor till de läkare som jobbar effektivare. Lars Ohly gillar inte den idén.

– Jag är väldigt tveksam till den typen av ersättningar som ska ges för att man gör lite mer, som de säger. Läkare är ingen underbetald grupp, och dessutom kan det ju leda till att man pressar fram arbete som kanske inte alltid är det bästa sättet att få människor att göra ett kvalitativt högtstående jobb, säger Lars Ohly.

Extra månadslöner
Karolinska universitetssjukhuset planerar alltså att införa ett bonussystem för läkarna på patologen. Systemet innebär att de läkare som jobbar effektivare än idag ska kunna tjäna en eller två extra månadslöner per år.

Enligt klinikledningen han man skapat bonussystemet eftersom det råder läkarbrist.

Dahlberg försvarar försöket
Läkarförbundet anser att systemet är bra, och även Lars Dahlberg, socialdemokratiskt personallandstingsråd i Stockholms län, försvarar bonusarna.

– Jag har inget emot att man faktiskt belönar bra insatser. Sedan är det ju också så att den personal vi har anställd i sjukvården ska ju göra rätt för sig och göra ett bra jobb naturligtvis.

– Här testar man helt enkelt att ge en extraersättning för extra insatser, och i grund och botten har jag ingenting emot det. Jag tycker att man mycket väl kan jobba med sådana incitament, säger Lars Dahlberg.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se