Det beryktade fängelset ska stängas.

USA stänger Abu Ghurayb-fängelset

Det ökända Abu Ghurayb-fängelset i Irak ska stängas inom tre månader. Det sa en amerikansk militärtalesman i Bagdad på torsdagskvällen.

De 4 500 fångar som sitter internerade på Abu Ghurayb-fängelset väster om Bagdad ska överföras till ett nytt fängelse, Camp Cropper. Det meddelade på torsdagen överste Keir-Kevin Curry, talesman för USA:s styrkor i Irak.

– Inget datum är fastställt men det kommer att ske inom de närmaste två till tre månaderna, sa överste Curry i Bagdad.

Saddams tortyranläggning
Abu Ghurayb användes bland annat som tortyranläggning under Saddam Hussein. Efter den amerikanska ockupationen tog USA över fängelset.

År 2003 spreds bilder av hur amerikanska militärpoliser och förhörsledare torterade och begick grova sexuella övergrepp på fångar i Abu Ghurayb.

Tusentals bilder på övergreppen cirkulerar på internet och så sent som för en månad sedan publicerades dittills okända bilder i Australien.

Enskilda soldater skyldiga 
Det var Vita huset som godkänt att misstänkta terrorister fick behandlas med extrema metoder och det är bara enskilda soldater på låg nivå som straffats för övergreppen.

USA hållerför närvarande 14 589 personer fängslade i Irak. Många har suttit lång tid utan rättslig prövning och både FN och irakiska ministrar har kritiserat förhållandena på särskilt Abu Ghurayb.

Den amerikanska militären anser fånglägren nödvändiga av säkerhetsskäl och att fångarna behandlas väl.

Abu Ghurayb-fängelset ska överlämas till de irakiska myndigheterna som ännu inte bestämt om det ska rivas eller vara kvar.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".