Kazimierz Marcinkiewicz.

Polskt nej till bankfusion irriterar EU

Den polska konservativa regeringen har dragit på sig EU:s missnöje eftersom Polen vägrar godkänna en bankfusion. EU hotar med att dra Polen inför domstol men den polska regeringen står på sig.

Polens premiärminister Kazimierz Marcinkiewicz förklarar för SR:s korrespondent i Warszawa varför Polens regering inte kan godkänna bankaffären.

– Vi är övertygade om att en ihopslagning av två så stora banker i Polen, bankerna är tvåa och trea i storleksordning, innebär en minskad konkurrens inom banksektorn. En fusion skulle innebära att många av de anställda kommer att avskedas. För det tredje, när den italienska banken Uni Credito köpte polska PKO ingick banken ett avtal med Polen om att inte köpa upp fler polska banker, säger han.

Tre anledningar
Polens premiärminister Kazimierz Marcinkiewicz ger alltså tre anledningar till att Polen sätter sig på tvären, till Bryssels stora förtret. Det fria kapitalflödet är ju en av grundbultarna inom den Europeiska unionen.

Men den polska regeringen säger nej till affären eftersom då över 75 procent av Polens banker skulle hamna i utländsk ägo.

Det avtal som premiärministern Marcinkiewicz hänvisar till, att den italienska banken lovat att inte köpa upp fler polska banker är av inget värde för Bryssel.

Accepterar inte EU:s syn
Men Polen, som inte ens var med i EU när avtalet undertecknades, accepterar inte Bryssels sätt att resonera.

– Vi har våra avtal som vi inte kan gå emot för då skulle vi riskera att ställas inför polsk domstol, säger den polske premiärministern Marcinkiewicz som på måndag kommer på officiellt besök till Sverige.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".