Ökat intresse för uranbrytning i Sverige

Trots att regeringen ställer sig fortsatt avvisande till att tillåta uranbrytning finns det på sina håll stort intresse för uranbrytning i Sverige. Ett företag som är intresserat är det australisk-kanadensiska bolaget Mawson Resources som letar uran i Sverige.

Michael Hudson är vd för gruvföretaget Mawson Resources, som är ett företag som har tredubblat kursen på sina aktier sedan slutet av förra året.

Han menar att det till stor del beror på förväntningarna på att hitta uran i Sverige.

– Det kan svänga inom politiken, på kortare tid än det tar att öppna en gruva, säger Michael Hudson.

Stora förväntningar
Förväntningarna är stora trots att företaget mycket väl inser att Sveriges regering inte har ändrat inställning när det gäller uranbrytning.

– Att å ena sidan utveckla en gammal teknik och å andra sidan stötta utvinning av uran som är förutsättning för den tekniken går stick i stäv med varandra. Det tänker jag inte bidra till, sa Ulrica Messing, minister ansvarig för mineralfrågor, i samband med en gruvkonferens i februari.

15 procent av världens kända urantillgångar finns i Sverige, och här finns också en gruvtradition som bidrar till att göra Sverige intressant.

Positiva röster för uranbrytning
Från svenska gruvföretagare och näringslivet i övrigt hörs en del röster som är positiva till uranbrytning. Men det finns också motstånd, inte minst politiskt,

Michael Hudson på Mawson Resources tänker inte bedriva lobbyverksamhet för uranbrytning.

– Vi inväntar en förändrad inställning hos dem som bestämmer och det räcker för dem som investerar i företaget, säger han.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".