Handel med aktier fortsätter att rasa

Allt fler privatpersoner tappar förtroendet för börsen och slutar handla med aktier. Och vinsterna faller kraftigt för de svenska fondkomissionärerna.
Det är tomma stolar vid mäklarbordet på Hagströmmer och Qviberg. Rummet bredvid är utrymt, där satt tidigare de som analyserade telekom och IT aktier, nu ska de som servar datorerna flytta in där istället. För efter att börsen fallit i två år minskar svenskarnas intresse för aktier, säger VD:n Patrik Enblad. Under förra året sjönk omsättningen för de tio största fondkomissionärerna med 30 procent och vinsterna med nästan 80 procent, en utveckling som fortsatt i år. Aktiehandeln från privatpersoner via internet har minskat med 90 procent enligt branschstatistik från nätmäklaren Avanza. Men trots att det går allt sämre för fondkommissionärerna så har de anställda inte drabbats så hårt ännu, det är bara ett par fondkommissionärer av de tio största som gjort stora uppsägninga. Många har istället fortsatt att öka antalet anställda. - Sedan år 2000 har antalet anställda minskat med en knapp tiondel, vilket egentligen bara motsvarar ett par hundra personer men det är bara början, säger Patrik Enblad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".