Fören bärgad från Kursk och snart väntas besked

De ryska myndigheterna väntas inom kort ge besked om vad det var som sänkte den hypermoderna ryska atomubåten Kursk och dödade alla 118 man i besättningen för snart två år sedan.
Medan de ryska myndigheterna visade stor öppenhet när man tog upp och bärgade de bakre delarna av ubåten Kursk i oktober förra året, så har det mesta varit hemlighetsfullt kring den återstående bärgningen av den främre ubåtsdelen som just nu håller på att tas upp från havets botten. Det är den främre delen av ubåten som tros ha svaret på vad som hände i augsti för snart två år sedan. Det var i fören i torpderummet som explosionen skedde och som ledde till att Kursk sänktes. Nu avlöjar den ryska marinen att man redan häromdagen lyckades bärga det mesta av fören, och om några dagar ska regeringens besluta om fler delar ska bärgas eller om man redan nu kan finna svaret på frågan vad som egentligen hände. Det har funnits många teorier - allt från att det rörde sig om att båten krockade med en mina från andra världskriget till att det handlade om en krock med en amerikansk eller brittisk ubåt. Något som de ryska myndigheterna inte längre tror på. Det mesta talar för att en av övningstorpederna ombord exploderade, men frågan är vad som föranledde explosionen. Om myndigheterna beslutar sig för att avsluta bärgningen nu så kommer man att spränga sönder de återstående delarna av ubåten Kursk som finns på havets botten.
Vladislav Savic, SR:s korrespondent i Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".