EU vill sätta press på Israel

EU:s utrikesministrar fortsatte på fredagen diskussionerna om hur man ska fortsätta att ge ekonomiskt bistånd till palestinierna även efter att en ny regering ledd av militanta Hamas har tillträtt. EU tänker också öka pressen på Israel att fullfölja sina åtaganden i regionen för en fredlig utveckling.

– Nu har vi legat lågt i avvaktan på valet i Israel. Men vi måste återkomma till att det faktiskt finns krav på Israel som inte har fullföljt något av sina åtaganden enligt färdplanen. Och att det är oroligt med utvecklingen i Jerusalem, säger utrikesminister Laila Freivalds som på fredagen deltog i EU:s informella utrikesministermöte.

Israel håller val i slutet av mars och så snart det är över tänker EU alltså sätta ökad press på den israeliska regeringen att fullfölja sina åtaganden om att följa den interantionella färdplanen för fred i Mellanöstern och att öppna gränsövergångar i de palestinska områden enligt en uppgörelse i höstas.

Abbas bör inbjudas
Utrikesminister Laila Frevalds föreslog också att Israels blivande premiärminister ska inbjudas tillsammans med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas till EU:s nästa utrikesministermöte i april.

Då ska man tillsammans diskutera frågan om EU ska ge fortsatt ekonomiskt bistånd till palestinierna även efter att en ny palestinsk regering tillträtt under ledning av det militanta Hamas.

Vid EU:s utrikesministermöte i Salzburg diskuterades också olika möjligheter att styra pengarna från Europa förbi den palestinska myndigheten.

Särskild myndighet
EU vill att en särskild utbetalningsmyndighet eller oberoende organisationer ska kontrollera att biståndet från Europa inte används i politiska syften av Hamas.

– Att man helt enkelt installerar kontrollsystem som är firstående och som kan garantera pengarnas användning. Det är en viktig faktor i den fortsatta planeringen, säger Laila Freivalds.

Kerstin Brostrand, Salzburg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".