Volvo satsar på hybrid

Hybrid är ordet på modet idag å då handlar det oftast om ett annat sätt att driva fordon än vanlig bensin eller diesel. Nu lanser buss-och lastbilstillverkaren Volvo en egen hybridteknik som ska bli lönsam för både dom själva och kunderna men även för miljön.

Det var ett välbesökt arragemang när Volvo presenterade den senaste tekniken. Mingelfaktorn var hög för att vara förmiddag och representanter från riksdag och myndigheter och näringsliv nickade i takt till alla kloka ord som yttrades om framtiden och tekniken och miljön.

- Tillgången på råolja är på väg att ta slut, både fysiskt och politisk, sa Volvos VD Leif Johansson när han äntrade scenen.

Fysiskt kommer toppen på utvinningen att passeras någon gång mellan 2010 och 2020, och politiskt, ja då handlar det om stabiliteten i oljeländerna och priset som man får betala när oljan börjar sina. Och klimatförändringarna. Klimatförändringarna på grund av alla koldioxidutsläppen.

Men Volvo måste ju överleva och leva även på lång sikt som fordonstillverkare, och därför lanseras nu hybridtekniken på bred front.

Tekniken som demonstrerades i en specialbuss som körde runt på Södermalm i Stockholm är i korthet en kombination av dieselmotor och elmotor.

Bussen smyger igång med dieselmotorn, sedan tar elmotorn över, och så arbetar dom växelvis, dieseln laddar elmotorn, och elmotorn driver bussen i stället, och bullerskillnaden är påtaglig.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".