Vagt vittnesmål i Skandiarättegång

Idag fortsatte rättegången mot Skandias tidigare VD Lars Eric Pettersson som står åtalad för grov trolöshet mot huvudman. En av dem som förhördes idag var styrelseledamoten Boel Flodgren som kom med flera vaga svar på åklagarens frågor om hur det var med takbegränsningen på bonusprogrammet Wealthbuilder.

- Taket var taket, sa Boel Flodgren och menade att hon var trygg i uppfattningen att bonusbelöningen till Skandias utländska chefer inte kunde bli hur stor som helst. Var begränsningen för bonusprogrammet hamnade efter det kritiska styrelsemötet i janauri 2000, då bonusprogrammet förlängdes på oförändrade villkor, mutatis mutandis, det var hon osäker på. Flodgren ansåg också att själva utrycket - mutqatis mutandis - inte självklart skulle översättas med oförändraede villkor. Med hjälp av egna kunskaper i latin vore det kanske en bättre översättning - allt annat lika. Och hur ska uppfattas är inte helt självklart.

En uppfattning är ju den som de tidigare topppersonerna ordföranden Lars Ramqvist och vice ordföranden Bengt Braun framfört - alltså ett nytt tak på 300 miljoner under våren 2000 och utfallet blev inte nådde taket utan stannande på 175 miljoner. Mot det står ju försvarets uppfattning att taket försvann helt och hållet i och med förlängningen. Och till det kom alltså idag Boel Flodgrens uppfattning att det fanns ett tak - oklart bara hur många miljoner kronor handlade om. Vad som sedan hände under hösten 2000 bonussiffrorna drog i väg och blev högre än vad trodde de skulle bli - till det hade hon ingen förklaring.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".