USA motsätter sig nytt FN-råd

Förslaget från ordföranden i FN:s generalförsamling Jan Eliassons om att ersätta den skamfilade kommissionen för mänskliga rättigheter med ett nytt råd skulle ha förhandlats färdigt i dag, lördag, men USA sätter sig emot. Washington vill skärpa kraven för medlemskap i det nya rådet.

– Om det här är det bästa vi kan åstadkomma på mänskliga rättigheter-området vad ska då hända med alla de andra FN-reformerna. Vi vill skapa en fjäril men det här är bara en larv med läppstift, säger USA:s FN-ambassadör John Bolton om förslaget till FN:s nya råd för mänskliga rättigheter.

USA vill bland annat att det ska krävas två tredjedels majoritet för att väljas in och enkel majoritet för att avsättas.

Dra in medlemsavgifter
I Eliassons förslag är det tvärtom, säger Bolton. Om inte Jan Eliasson och John Bolton lyckas komma överens sätts hela reformeringen av FN på spel och den amerikanska kongressen kan komma att dra in sina medlemsavgifter.

Eliasson har skjutit upp behandlingen av förslaget till nästa vecka.

– Om vi inte får en mänskliga rättigheters-reform kommer reformarbetet att hejdas. Förslaget är frukten av fem månaders förhandlingar, säger Jan Eliasson.

Men går det att driva igenom det här förslaget om man inte har USA med sig?

– Nej, det är ju det som jag arbetar med. Som ordförande i FN:s generalförsamling har jag ju ett starkt intresse att få med alla länder. I själva verket hade jag räknat med att idag få igenom texten, men USA bad om ett uppskov.

Så du kommer att träffa Bolton de närmaste dagarna?

– Jag träffade honom för en timma sedan och hade ett grundligt samtal med honom.

Men är det inte möjligt att ändra på texten?

– Nej, det är svårt för om man börjar att ändra i texten så utlöser man alla ändringsförslag som många länder ligger på. Så för min del att ändra i vad jag redan har presenterat som mitt bästa försök att finna en lösning är svårt. Skulle man vilja omförhandla är det risk att vi gör stora steg tillbaka och att vi blir låsta, säger Jan Eliasson.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".