Chiles nya president infriar vallöften

På lördagen avlägger socialisten Michelle Bachelet eden som Chiles president inför ett stort uppbåd av utländska dignitärer. Förväntningarna på henne är stora, men hon har redan uppfyllt flera av sina löften från valkampanjen.

En av alla de förändringar som Michelle Bachelet utlovade under sin valkampanj var att halva hennes regering skulle bestå av kvinnor. Och så blev det.

Hälften av alla ministrar, viceministrar och regionala regeringsrepresentanter i Chile är numera kvinnor. Men även i övrigt har Chiles första kvinnliga president följt en egen linje när hon bildat sin regering.

Universitetsutbildade
Hon har valt en blandning av unga relativt oerfarna politiker och några gamla rävar men hon har också valt flera som inte är knutna till något parti, utan mer kan betraktas som oberoende teknokrater.

Överhuvud taget är utbildningsnivån ovanligt hög. De flesta regeringsmedlemmarna har examina från nordamerikanska eller europeiska universitet och nästan alla talar engelska, en annars ganska sällsynt färdighet inom Latinamerikas politiska elit.

Men samtidigt har Michelle Bachelet gång på gång slagit fast att hennes regering måste vara öppen och tillgänglig närmare de vanliga människorna än tidigare regeringar. De sociala rörelserna kommer att få större inflytande på partiernas bekostnad.

Medvind
Hennes utgångsläge är bra, höga kopparpriser, växande ekonomi, sociala motsättningar på låg nivå och dessutom; hennes företrädare och partikamrat Ricardo Lagos lämnar sin post med stöd av 70 procent av befolkningen.

I en enkät i den konservativa dagstidningen El Mercurio utsågs Lagos nyligen till Chiles bästa president någonsin. För Michelle Bachelet innebär det inte enbart medvind, utan också förpliktelser.

Men ska man döma av hennes leenden idag, så är hon inte särskilt bekymrad.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".