Serbiens utrikesminister Vuk Draskovic i mitten tillsammans med EU:s utrikesministrar i Salzburg.

EU beklagar att processen inte slutförs

EU:s utrikesministrar var samlade till informellt möte i Salzburg i Österrike när beskedet kom om att Slobodan Milosevic avlidit. Flera beklagade att rättsprocessen mot Milosevic aldrig hann slutföras. Sveriges utrikesminister Laila Freivalds.

– Det betyder att en del av den nödvändiga processen att bringa rättvisa efter krigsförbrytelserna på Balkan inte kan genomföras, säger Sveriges utrikesminister Laila Freivalds. Rättegångarna är viktiga som en del i den försoningsprocess som behöver äga rum. Det här är beklagligt både ur en mänsklig synvinkel och för att en del av den här processen inte kan genomföras.

”Försoningen måste fortsätta”
Österrikes utrikesminister Ursula Plassnik sa också att Slobodan Milosevics död inte får sätta punkt för försoningsprocessen på Balkan.

– Serbien måste fortsätta arbetet med att komma till rätta med de blodiga åren under Milosevics styre, sa Plassnik.

Serbiens och Montenegros utrikesminister Vuk Draskovic deltog i EU:s utrikesministermöte i Salzburg på lördagen. Han beklagade att Milosevic inte ställts inför rätta hemma i Serbien.

Politisk förebild
Utrikesminister Draskovic sa att den förre presidenten låtit mörda många av hans partikamrater och att han själv utsatts för flera mordförsök. Och det finns farhågor för att Slobodan Milosevic kommer att vara en politisk förebild även efter sin död.

– Han är det för en del radikala krafter och de kommer säkert att fortsätta se honom på det sättet, men den försoningsprocess som har inletts kommer att fortsätta, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Kerstin Brostrand, Salzburg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".