Regeringen får underkänt om äldrevården

Personalbristen inom äldrevården börjar bli akut. Samtidigt får de äldre för mycket mediciner och samarbetet mellan kommuner och landsting fungerar inte. Det är några av slutsatserna i Socialstyrelsens rapport om äldreomsorgen
För tre år sedan inrättade regeringen en nationell handlingsplan för äldrepolitiken, med syftet att ta itu med de stora bristerna inom svensk äldrevård. Men i den utvärdering som Socialstyrelsen presenterade på tisdagen får regeringen underkänt eftersom en stor del av de tidigare bristerna kvarstår. Stor personalbrist under kommande år Ett av de allvarligaste problemen är den akuta personalbristen. Bo Lindblom, hälso- och sjukvårdschef på Socialstyrelsen, säger till Ekot att ungefär 180 000 nya anställda kommer behövas under den kommande tioårsperioden, främst beroende på stora pensionsavgångar. I Socialstyrelsens utvärdering framgår också att anhöriga och andra närstående har fått ta ett ökat ansvar för att tillgodose de äldres behov av vård och omsorg. Rehabiliteringen brister, framför allt på grund av att samarbetet mellan kommuner och landsting fortfarande inte fungerar på ett tillfredsställande sätt. Mediciner bidrar till sjukhusvistelser Problemet med övermedicinering är inte heller löst. Fyra av tio äldre på serviceboende medicineras till exempel med antideppressiva medel. Enligt Bo Lindblom så orsakas inläggningar på sjukhus många gånger av biverkningar av mediciner som egentligen är onödiga. Lex Sarah stärker äldres rättssäkerhet På den positiva sidan märks att rättssäkerheten har stärkts genom införandet av Lex Sarah, den lag som gör anställda inom äldrevården skyldiga att rapportera om missförhållanden. Samtidigt finns det ett stort antal beslut och domar inom äldreomsorgen som kommunerna inte har verkställt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".