Riskkapitalet satsar på bioteknik igen

Nu flödar riskkapitalet in till bioteknikbolagen igen. Efter att luften gick ur bioteknikboomen omkring sekelskiftet har investerarna börjat komma tillbaka.

Förra året ökade riskkapitalinvesteringarna i området life science, som består av bioteknik, medicinteknik och läkemedel, med nio miljarder kronor, enligt statistik från Riskkapitalföreningen.

– Detta är områden där vi är duktiga i Sverige och där det finns goda möjligheter att nå ut internationellt med försäljning och att nå kunder globalt, säger Tom Berggren, vd på Svenska Riskkapitalföreningen.

Fyrdubbling
2004 investerade Tom Berggrens medlemmar 1,8 miljarder kronor i företag som är verksamma inom bioteknik, medicinteknik och läkemedel. I fjol hade den summan sexfaldigats.

Jämförelsen störs visserligen av en jätteaffär som gjordes i fjol, när det internationella riskkapitalbolaget Apax Partner köpte Mölnlycke Health Care, för flera miljarder.

Men även om den affären räknas bort, så uppskattar Svenska Riskkapitalföreningen att investeringarna i fjol ökat med mer fyra gånger så mycket som året innan, och hamnar på bortåt åtta miljarder kronor totalt.

Överst på listan
Och intresset för området fortsätter att växa.

– När vi i den senaste kvartalsundersökningen frågat vilka branscher som man bedömer som mest intressanta att investera i hamnar medicinteknik överst på listan följt av bioteknik, säger Tom Berggren.

Var kommer alla pengar från?

– Dels finns det privat kapital, men det är också våra pensionspengar som delvis används till att investera i de här tillväxtbolagen.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".