Ny EU-regel: revisorer riskerar mista uppdrag

Nya rekommendationer från EU gör att många revisorer riskerar att mista sina uppdrag i olika bolag. För att undvika att Enron-skandalen upprepas vill EU att bolagen byter ut sina revisorer efter sju år.
Enligt en granskning som Svenska dagbladet gjort innebär dom nya rekommendationerna att över en tredjedel av Stockholmsbörsens mest omsatta bolag tvingas byta revisor. Caj Nackstad, på KPMG, har varit revisor åt Investor i 17 år. - Personligen tycker jag inte att det är någon bra regel, eftersom den slår blint. Däremot bör det finnas något som kontrollerar sånt här, men jag vet inte om det här är bästa sättet, säger Caj Nackstad. En revisor som saknar integritet mot företaget skulle kunna upprepa vad som hände i den amerikanska energijätten Enron. Enrons revisorer blev alltför lojala mot företagsledningen, som fick chans att förvanska bokföringen och mörka för aktieägare och personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".