Globaliseringsdebatt efter uppsägningar i Finland

I Finland rasar debatten om globaliseringen. Uppsägningen av 3 000 anställda vid skogskoncernen UPM-Kymmene har gett ny fart åt oron över alla arbetsplatser som försvinner utomlands. Och Finland har redan en långt högre arbetslöshet än övriga nordiska länder.

– Allt är möjligt. Känslorna är som förlamade, säger fackombudet Kari Haaraoja på den värst drabbade fabriken i Kuusankoski i sydöstra Finland efter besked i onsdags om att 3 000 amställda sägs upp vid den största papperskoncernen i Finland vid sidan av Stora Enso, UPM-Kymmene.

En chockvåg gick genom landet, trots att de flesta egentligen anat att den skulle komma. Men arbetslösheten i Finland pendlar nu mellan 8-9 procent, mot 4-5 procent i övriga Norden.

Det sägs ibland tillspetsat sägas att Finland står på två ekonomiska ben. Nokia är det ena, och ibland varnas för att Finland är för beroende av just detta ett enda företag. Det andra benet är skogs- och pappersindustrin.

”Har finsk skogsindustri någon framtid?” ”Snart försvinner jobben i skogen”, rubriker som förekommit flitigt i dessa dagar. Oron är utbredd. Så här sade nationalekonomen Henrik Palmén på Svenska handelshögskolan i ett tv-program.

– Träden växer snabbare i Latinamerika än på Nordkalotten och det här kommer nog att leda till en ganska betydande förskjutning under en längre period.

Och vad säger skogs- och pappersindustrin själv apropå globaliseringen? Ja, färre och färre anställda blir det för varje år, ja, men inom överblickbar framtid kommer branschen ändå att som nu dra in minst en fjärdel av Finlands exportintäkter med i huvudsak sina klassiska produkter säger Arto Tähtinen på skogsindustrins centralorganisation.

– Tryckpapperet kommer att vara den bästa produkten också i framtiden.

Ändå hörs många oroade röster i Finland vad gäller globaliseringen och dess inverkan på Finlands näringsliv.

– Kanske är det lätt att i tidningar och media kritisera den här globaliseringen men jag skulle vilja säga att för 130 år sedan var globaliseringen ett ursprung till vår bransch i Finland och hade väldigt goda konsekvenser och den är inte en så negativ sak som man påstår, säger Arto Tähtinen, direktör vid Finlands skogsindustri.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".