Svensk export i stark medvind

Det går bra för svensk export just nu visar nya siffror från Exportrådet. Ett exempel är Ericssons storaffär i Japan som blev känd på måndagen. Ericsson ska sälja utrustning till ett nytt 3G-nät.

Företaget vill inte säga hur mycket ordern är värd. Telekomanalytikern Helena Nordman-Knuttson uppskattar den till tio miljarder kronor. Det är ungefär lika mycket som Ericsons försäljning till Kina varje år och hon kallar det en genombrottsorder för Ericsson i Japan men att den är viktigare än så.

– Jag tror att den har betydelse för hela Ericsson och den visar hur viktig hela den geografiska diversifieringen är, att Ericsson inte är beroende bara av ett land utan att man har en jämn fördelning mellan kunderna och regionerna.

– Ingenting går uppåt hela tiden utan det är väldigt mycket fluktuationer beroende på politik, krig och annat som gör att man inte ska ha en välbalanserad portfölj. Och det är vad Ericsson har idag, säger hon.

Det går bra för många företag
Det är inte bara för Ericsson det går bra för just nu. Verkstadskoncernen ABB meddelade på måndagen att företaget fått en stororder värd motsvarande närmare 600 miljoner kronor. Orden gäller en nyckelfärdig transformatorstation i Storbritannien.

Och rent allmänt har svensk export just nu medvind. Det framgår av de senaste siffrorna från Exportrådet, som nu skriver upp exportökningen för det här året något till sju procent. Det säger Mauro Gozzo som är chefsekonom på Exportrådet.

– Vi har en stark efterfrågan ute i världen, egentligen i nästan alla regioner. Antingen ligger de högt i efterfrågan eller så är de på väg upp. Det är en positiv bild för den närmaste framtiden.

Vad är det framför allt som går bra?

– Svensk export är konkurrenskraftig. Vi har väldigt bra företag, ett kostnadsläge som är attraktivt och det gör att företagen tjänar mycket pengar på export. Då satsar man ytterligare resurser på att öka internationellt. Vi har i och för sig haft en bra trend i flera år, men det ser allmänt ut att detta kommer att fortsätta, säger Mauro Gozzo.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".