1 av 2
Alexander Kozulin.
2 av 2
Kozulin grips av polisen.

Vitrysk presidentkandidat vädjar till Putin

En av tre utmanare i det vitryska presidentvalet, universitetsrektorn Alexander Kozulin, vädjar till ryske presidenten Vladimir Putin om att förhindra våld och valfusk i presidentvalet på söndag. Kozulin framträdde i Moskva, eftersom han inte tillåts hålla presskonferens i Minsk.

– Goddag kära kamrater, jag är glad att jag kan hålla presskonferens i Moskva, för någon sådan möjlighet i Minsk har jag inte, förklarade den 50-årige pedagogikprofessorn och universitetsrektorn Alexander Kozulin som i tidskriften Argumenty y Faktys lokal mötte Moskvapressen.

En av tre utmanare
Kozulin är en av tre utmanare till president Alexander Lukasjenko i presidentvalet i Vitryssland på söndag. Lukasjenko, kallad Europas siste diktator, har en historisk chans nu om han följer Kozulins råd.

– Han har en enda chans att bli en historisk hjälte att bli den siste diktatorn i Europa, genom att överlämna presidentmakten i valet på söndag. Vi vet vilket öde som mött andra diktatorer som Milosevic och Hussein, säger Kozulin.

Han visar upp den stoppade tidningen Narodnaja Voljas foton från oppositionsmötet när Kozulin, andra oppositionella och journalister misshandlades av civilklädda säkerhetsagenter.

”Föste in oss i bussar”
– Det var elittrupper som ska bekämpa terrorism som slog oss och föste in oss i bussar, berättar Kozulin, som släpptes efter några timmar.

– De sköt mot unga oskyldiga i en bil, säger han.

Våld mot oppositionella, tidningar som konfiskerats, journalister som hotats och oppositionskandidater som inte tillåts hålla möten. Så ser presidentvalkampanjen ut.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".