Yukos på fallrepet igen

Oljebolaget Yukos aktievärde faller kraftigt sedan banker i väst krävt att bolaget försätts i konkurs. Bankerna har vänt sig till en domstol i Moskva. Detta samtidigt som det pågår en maktkamp i bolagets högsta ledning.

De högsta cheferna i oljebolaget Yukos ska träffas i Wien på onsdag för att diskutera bolagets framtid. Men frågan är vilka som kommer att delta. Just nu pågår en strid mellan bolagets chefer i Ryssland och bolagets verkställande direktör Steven Theede, som sitter i London. Enligt Theede har två av de ryska cheferena försökt ta över bolagets ledning.

Striden spär på krisen i det allt mer söndertrasade bolaget. En gång ett av Rysslands rikaste oljebolag grundat av Michail Chodorkovskij, oligarken som nu sitter i fängelse i bortre Sibirien.

En grupp västbanker ledda av franska Societe General kräver att Yukos försätts i konkurs för att få tillbaka 482 miljoner dollar i obetalda skulder på ett miljardlån. Bankerna har vänt sig till domstol i Moskva med sitt krav och i slutet av mars ska konkurskravet tas upp i domstolen.

Kursfallet som följde nära halverade värdet, en aktie kostade mindre än en dollar det lägsta värdet sen oktober 2005.

Detta är slutet för bolaget, hävdar ryska experter. De hänvisar till Moskva domstolen som ovanligt snabbt reagerat på de 14 bankernas krav och redan 28 mars tar upp målet. Rättegången banar väg för ett statligt övertagande av resterna av bolaget, som också har stora obetalda skatteskulder på nära 80 miljarder kronor. Kraven på bolaget kommer samtidigt som Yukos försöker sälja sitt enda oljeraffinaderi utanför Ryssland, Mazeijku i Litauen, pengar från en försäljning skulle gå till att betala av skulderna. Men förhandlingar med olika köpare har pågått flera månader och om bolaget förklaras i konkurs går affären om intet.

Maria Persson-Löfgren Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".