Rekordår för statliga bolag

De statliga företagen gjorde något av ett rekordår under förra året - vinsten ökade med 70 procent till drygt 63 miljarder kronor.

Det betyder att utdelningen till statskasssan väntas bli 26,7 miljarder kronor vilket är nästan 10 miljarder mer än året innan.

- Det beror dels på en uppgång i svensk ekonomi, dels på en uppgång i världsekonomin, säger näringsminister Tomas Östros.

Är det något speciellt bolag som du vill peka ut som är guldkvalv förra året?

- LKAB är ett bolag som investerar mycket pengar i malmfälten och gör Norrbotten till ett av Sveriges starkaste tillväxtlän. Även SBAB är ett bra exempel där man lyckas pressa marginalerna för storbankerna när det gäller kundernas bolån.

Kan inte Vattenfall bli en lika stark prispressare när det gäller elpriserna?

- Jag tycker Vattenfall ska ge de bästa erbjudanen till kunderna både hushåll och industrin.

Betyder det att ni kommer uppmana Vattenfall att sänka priserna till konsumenerna på bolagsstämman i vår?

- Nej jag tycker Vattenfall ska vara det mest kundvänliga bolaget. Priset sätts idag gemensamt nordisk och det får man inte avvika från men däremot kan de pressa marginalerna det, tycker jag, säger näringsminister Tomas Östros.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".