Flygkapare får asyl i Norge

I Norge har starka reaktioner väckts bland politikerna efter att två iranska flygkapare fått uppehållstillstånd i landet. Regeringen kommer nu att undersöka fallet.
Flygkaparna riskerar dödsstraff om de skickas tillbaka till Iran, därför får de permanent uppehållstillstånd av humanitära skäl. Beslutet har fattats av den norska invandrarmyndigheten. Men politiker från flera partier i stortinget har kommit med stark kritik idag. Kommunalministern, som ansvarar för invandrarfrågor, säger att beslutet är olyckligt. Tvingade ryskt plan till Oslo Det var i september 1993 som två iranska bröder kapade ett ryskt Aeroflot-flygplan i Azerbajdzjan och tvingade det att flyga till Oslo. De hotade med att spränga tre handgranater och vid landningen på Gardemoen krävde bröderna asyl i Norge. Efter flera turer i rättsprocessen utlämnades flygkaparna till Ryssland där de dömdes, men efter två år försattes de på fri fot och reste tillbaka till Norge. Vill följa internationella konventioner Den norska invandrarmyndigheten har gjort en noggrann genomgång av fallen. Och det finns ingen annan möjlighet än att låta flygkaparna stanna, om man ska följa internationella konventioner, säger informationschefen idag. Men kommunalministern ska undersöka fallet och det kan bli aktuellt att ändra ordningen så att regeringen kan ompröva den här typen av principiella beslut. Under tiden ska invandrarmyndigheten ta ställning till om en av flygkaparna nu ska få ta hit sin familj.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".