Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Polisen borde utreda fler vardagsbrott"

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 16.45
Mats Melin.

Chefs-JO Mats Melin, som har riksdagens uppdrag att granska polis, åklagare och domstolar, är mycket oroad över att polisen ägnar för lite tid och intresse åt att utreda vardagliga brott som stölder, skadegörelser och inbrott.

De allra flesta klagomål som JO får från allmänheten gäller just vardagsbrott och Mats Melin tycker att han allt för ofta ser att polisen inte utreder eller att brott hinner preskriberas innan polisen tar itu med dem.

– Jag har också vid mina inspektioner av flera polismyndigheter sett att alltför många brottsutredningar just ligger för fäfot under i bland åratal. Jag tycker att det är oerhört allvarligt på sikt när det gäller allmänhetens förtroende för polisens verksamhet och för rättstryggheten i samhället, säger Mats Melin.

Vad beror det här på?

– Jag tror att det delvis beror på bristande resurser. Jag tror att det beror på att man inte hos enskilda polismän och hos polisledningarna anser att detta är en tillräckligt viktig del av polisens uppdrag att utreda faktiskt också enklare brottslighet, misshandeln i korvkön, inbrottsstölden i sommarstugan eller tillgreppet av bilen på parkeringsplatsen utanför bostaden.

Vilka ansträngningar ser du hos polisen att möta de här kraven från allmänheten?

– För dagen kan jag säga att jag inte ser just några särskilda ansträngningar. Det är så mycket annat som polisen anser sig böra prioritera. Just nu för dagen ser jag inga särskilda åtgärder från polisens sida för att möta det här problemet.

Mats Melin har just avstyrkt ett utredningsförslag som skulle ge poliserna ännu mer att göra.

Orealistiskt förslag
Fullständigt orealistiskt säger JO om förre Säpochefen Anders Erikssons förslag att polisen ska ta över en del av de förundersökningar som åklagare gör idag, motiverat med att effektiviteten skulle öka om åklagarna kunde koncentrera sig på den grövre brottsligheten och polisen ta hand om ”enkla och medelsvåra ärenden”.

Polisen klarar inte av att utreda de brott som de har att utreda redan i dag. Att besluta att de ska hinna med ytterligare tusentals ärenden utan extra resurser vore en kapitulation i brottsbekämpningen, sa Mats Melin vid en träff med journalister på tisdagen.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".