Pagrotsky: Slå inte ihop radio och tv

Sveriges Radio och Sveriges Television och Utbildningsradion ska inte slås ihop utan fortsätta som egna bolag. Det är regeringens linje i det kommande förslaget till villkor för sändningarna från 1 januari 2007.

Den socialdemokratiska regeringen vill slå vakt om public service-bolagen, säger utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky.

– Jag föreslår ingen sammanslagning, jag föreslår inte utifrån kommande krav på hur de ska samarbeta tätare, men jag räknar med att de själva under den här perioden kommer att finna former för lite mera gemensamma intressen, säger Pagrotsky.

Nytt sändningstillstånd 2007
Från 1 januari 2007 gäller ett nytt sändningstillstånd för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

Enligt Leif Pagrotskys förslag kommer det att bli längre än de fyra-fem år som gällt hittills. Mindre detaljstyrning från politikerna, mer självständighet för bolagen.

– Vi väljer att föreslå en konstruktion som innebär en längre avtalsperiod, större frihet för bolagen att själva utforma sin vardag och mindre detaljstyrning, men i gengäld en högre ambitionsnivå när det gäller utvärdering, uppföljning och extern granskning. Det blir, kan man säga, att den politiska styrningen tar ett steg tillbaka, säger Leif Pagrotsky.

Ska tvingas utvärdera själva
Bolagen ska själva tvingas till utvärdering av verksamheten så att riksdagens målsättning uppnås.

Leif Pagrotsky vill också i fortsättningen att tv-avgiften ska betala verksamheten. Idag är det riksdagen som beslutar hur mycket pengar som går till verksamheten varje år, men Pagrotsky vill ha en mer direkt koppling mellan avgiften och vad som betalas ut.

– Jag vill slå vakt om det nuvarande systemet och kanske istället stärka de ”raka rören”, stärka direktkopplingen från hushållens avgiftsbetalning till de företag som ska göra program för pengarna, säger han.

Tror det blir en valfråga
Leif Pagrotsky tror att frågan om public service-kanalerna kommer att bli en valfråga eftersom både moderaterna och folkpartiet vill göra kraftiga förändringar i villkoren.

Enligt Pagrotsky är det viktigaste målet för public service-bolagen att få fler ungdomar som publik.

– När det gäller barn har man exceptionellt goda siffror, men när de blir lite äldre och kommer upp i ungdomsåren då tappar man liksom taget och istället söker sig ungdomarna till andra radio- och tv-kanaler. Det tycker vi är viktigt att SR och SVT ägnar ordentlig energi åt att försöka vända, säger utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".