Centerns familjepolitik skapar borgerlig oenighet

De borgerliga familjepolitiken har hamnat i valdebattens centrum. Senast i dag antog centerpartiets stämma i Helsingborg en helt ny politik som överger den gamla tanken på vårdnadsbidrag för de som stannar hemma med sina barn. Verkligheten för barnfamiljerna har försändrats, säger partiledaren Maud Olofsson .
Vårdnadsbidraget tappar mark bland de borgerliga partierna. Tanken att ge en särskild kompensation till dem som stannar hemma och tar hand om barnen själva och som inte får nytta av lägre dagistaxor, den tanke som beroende på ideologisk hemvist kallas hemmafrubidrag eller rättvisa i barnomsorgen, har tidigare haft stöd av tre av de fyra borgerliga partierna. Kvar står nu kristdemokraterna som vill ge mindre pengar till de föräldrar som använder kommunalt finansierad barnomsorg. Moderaterna har inte kommit med sitt slutgiltiga förslag ännu men kommer enligt uppgift också att vilja kompensera föräldrar som inte får del av barnomsorgerns lägre taxor. Av dom tre partier som en gång drev igenom ett kortlivat vårdnadsbidrag i Sverige återstår efter centerns kursändring två.
Tomas Ramberg, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista