En palestinsk man beskådar förödelsen efter den israeliska fängelseräden i Jeriko.

Palestinsk generalstrejk mot Israel-räd

En storstrejk genomförs på onsdagen i de palestinska områdena i protest mot gårdagens israeliska anfall mot fängelset i Jeriko på Västbanken. I Israel har man höjt beredskapen för att hindra palestinska motattacker.

Folkfronten för Palestinas befrielse hotar med en hämnd som Israel aldrig kommer att glömma efter att Folkfrontens ledare Ahmed Saadat greps under attacken mot fängelset i Jeriko.

Där satt han anklagad för att ha planerat mordet på en israelisk minister för fem år sedan. Ett mord som utlöstes av att Saadats företrädare som ledare för Folkfronten dödades av israelerna. Räckan av hämnd och blodig mothämnd tycks inte ha någon ände i den israelisk-palestinska konflikten.

Abbas hem från Europa
Just nu pågår en generalstrejk i de palestinska områdena. Många affärer, kontor och skolor är stängda. Under dagen väntas också flera protestdemonstrationer.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas avbryter sin pågående Europaresa och återvänder hem. Med tanke på EUs hot att stoppa det europeiska biståndet till den palestinska myndigheten efter Hamas valseger hade han säkert velat ha mer tid att tala med EU-topparna.

Men den israeliska Jerikoräden är just nu ännu viktigare att hantera - och då inte minst de palestinska militanta organisationernas hot mot västerlänningar och europeiska institutioner. Många palestinier rasar över att de britter och amerikaner som skall övervaka fängelset i Jeriko försvann strax före det israeliska anfallet.

Israel löste problem
Mer bråk med européer och amerikaner är det minsta Mahmoud Abbas behöver just nu när han istället behöver deras pengar.

Men det finns också de som menar att Israel i alla fall har löst ett problem åt honom. Problemet Ahmed Saadat.

Saadat satt alltså, genom ett specialavtal, i palestinskt fängelse. Men tidigare i år valdes han in i det palestinska parlamentet. Att hålla en parlamentsledamot i fängelse var ett problem som gav president Abbas en del huvudbry och han var beredd släppa ut Saadat. Nu behöver han inte fundera på det längre.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".