Saddam Hussein håller tal inför rätten.

Saddam-rättegången urartade igen

På onsdagen var det dags för Iraks förre diktator Saddam Hussein att själv vittna i rättegången där han står åtalad för brott mot mänskligheten. Men det hela urartade och domaren beslöt till slut att köra ut journalisterna, stoppa tv-utsändningen och fortsätta bakom stängda dörrar.

Domaren Rauof Abdel-Rahman och Saddam Hussein råkade nästan genast i luven på varandra när den störtade diktatorn skulle vittna i rättegången mot honom.

Efter att ha kallat rättegången en komedi tog Saddam Hussein tillfället i akt att uppmana irakierna att fortsätta upproret mot de utländska trupperna i landet. Men han varnade samtidigt sina före detta undersåtar för att starta ett inbördeskrig.

Pratade politik
Domaren försökte stoppa Saddam Hussein och få honom att sluta prata politik och istället tvinga honom att hålla sig till ämnet, morden på 148 irakier i den lilla staden Dujail. Men Saddam Hussein ville inte lyssna på det örat utan anser att han som Iraks president och överbefälhavare har all rätt i världen att prata på.

– Du var en gång statsöverhuvud, nu är du åtalad, konstaterade domare Abdel-Rahman kallt.

Men det hjälpte inte, Saddam Hussein fortsatte sitt färdigskrivna tal där han hyllade irakierna för motståndet mot ockupationen.

Riskerar dödsstraff
Men till slut blev det för mycket för domaren som körde iväg de journalister som följer rättegången på plats, stoppade tv-utsändningen och det hela fortsatte utan publik.

Den här rättegången gäller alltså egentligen 148 invånare i Dujail som dödades efter ett mordförsök på Saddam Hussein. Vid sitt förra framträdande inför rätten tog Saddam Hussein på sig hela ansvaret för det. Men allt, menar han, gick rätt till enligt irakisk lag och därför har han inte gjort sig skyldig till något brott. Om Saddam Hussein fälls riskerar han dödsstraff.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".