Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Optimistisk regering vill satsa på jobben

Den svenska ekonomin går väldigt bra just nu och finansminister Pär Nuder kommer med en rad förslag på förbättringar, bland annat nya arbetsmarknadssatsningar.

Finansministern säger att ekonomin nu har kommit in i ett nytt skede.

– Vi kommer att gå in i ett läge nu i svensk ekonomi under de kommande åren, som vi inte är riktigt vana vid, nämligen att nu handlar det om att prioritera mellan vika satsningar vi ska göra, snarare än att prioritera mellan vilka nedskärningar vi ska göra, som har karaktäriserat den ekonomiska politiken i snart sagt ett decennium, sa han.

Satsningar på arbete
Regeringen föreslår en rad satsningar i vårbudgeten som kommer den 18 april. Bland annat föreslås unga få resebidrag för att söka jobb på främmande ort och arbetsmarknadsutbildningen ska riktas in mot bristjobb.

– Det är ett paket som handlar om, förutom det jag har sagt om arbetsmarknadspolitiska satsningar så handlar det om insatser riktade mot de unga, insatser mot gruppen äldre, insatser för att öka integrationen och att vi ska ta det första steget i en tandvårdsreform.

Räknar med överskott
Tillväxten i den svenska ekonomin är starkare än vad regeringen tidigare räkna med, 3,5 procents tillväxt i år och 3 procent nästa år, räknar Pär Nuder med. Han säger också att det kommer att bli ett ekonomiskt överskott för staten i år.

Också kommunerna får ökade skatteintäkter och konsumtionen går upp. Minskade utgifter för sjukskrivna har också stor betydelse enligt Pär Nuder. 80 000 nya jobb räknar regeringen med i år, ändå är arbetslösheten fortsatt hög.

Det beror på att fler kommer ut från utbildningar och söker jobb.

– Låt oss vänta och se vad som kommer att hända med arbetslösheten här under våren. Jag är helt övertygad om att vi kommer att se kraftigt fallande arbetslöshet därför att vi har en så stark ekonomi. Det ena går hand i hand med det andra, sa Pär Nuder på presskonferensen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".