Aktier specialgranskas i deklarationen

De som har sålt aktier i till exempel ABB och Boliden kommer att få sina deklarationer specialgranskade i år, liksom företag i byggbranschen och taxinäringen.

– Vi utgår ifrån att de flesta skattebetalare vill göra rätt för sig, men det är också väldigt viktigt att man ser att det finns en kontrollverksamhet som fungerar så att man dels avskräcks från att göra vissa chansavdrag och annat, men också att vi ska se till att de som inte gör rätt för sig fastnat i vår kontrollverksamhet så att man ser att skattesystemet fungerar, säger Martin Solvinger på Skatteverket.

Sedan ska ni göra en särskild kontroll av vissa aktieslag också?

– Ja, vi ser ju att ungefär en tredjedel av dem som deklarerar aktier gör fel. Mycket är oavsiktligt, men en hel del är avsiktligt också. Tanken är att vi ska redovisa vilka vi ska titta på och dels försöka få folk att aktivt söka information om hur man ska deklarera det här rätt.

De som har sålt aktier i ABB, Gambro, Boliden, Kungsleden och Lindex kommer att få sina deklarationer särskilt granskade i samband med den vanliga deklarationsgranskningen. Gemensamt för dessa aktier är att de har ökat kraftigt i värde förra året.

Letar svart arbetskraft
Vissa branscher får också kännas vid en hårdare kontroll av 420 nyanställda skattegranskare. Det handlar om sektorer i näringslivet där det är känt att det förekommer stor kontanthantering eller svart arbetskraft, till exempel byggsektorn, bemanningsföretagen, taxinäringen, restaurangerna, privatläkarna och sjukgymnasterna.

Dessutom ska verket utöka jakten på företagare som låter bolaget stå för privata kostnader. Bland annat riktar man in sig på så kallad omfakturering.

– Det är komplicerade regler, och när vi inte har några förenklade regelverk får vi se till att ha en viss nivå på kontrollverksamheten kombinerat med att vi försöker informera om hur man ska göra.

Så folk vill egentligen inte fuska?

– Vi har den utgångspunkten och tror att de flesta vill göra rätt för sig, säger Martin Solvinger

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".