Sverige kan få mindre inflytande i EU

Ett nytt förslag kan leda till att Sverige får mindre inflytande EU. Det är EU-presidenten Romano Prodi som vill göra stora förändringar i kommissionen, delvis för att effektivisera beslutsfattandet. Mycket talar alltså för att det skulle hota inflytandet för mindre medlemsländer.
Det finns framför allt en fråga som kan vålla oändliga diskussioner här i unionens huvudstad och den gäller makten. Det är betydligt fler som känner sig kallade att få vara med och bestämma än det finns rum för. Kanske kommer antalet platser i maktens centrum att bli ännu färre. För idag sa Romano Prodi vid en välbesökt presskonferens att han vill ha en inre kärna i kommissionen, kanske tio vicepresidenter som ska träffas ofta. Övriga kommissionärer, idag finns totalt 20, skulle bara få vara med en eller ett par gånger i månaden. Syftet med en sådan förändring är att göra beslutsfattandet mer effektivt och det brådskar. För år 2004 väntas EU växa med tio länder till och om nuvarande ordning ska gälla, att varje medlem ska ha minst en egen kommissionär, är många rädda för att det blir alltför många så att ledningen för unionen blir trög och klumpig. Mycket talar för att Prodis förslag skulle slå hårt främst mot mindre länder som Sverige. För en mindre kärna av beslutsfattare kommer nästan säkert att främst bestå av kommissionärer från stora länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".