Nils Lundgren.

Lega Nord ut ur Junilistans EU-grupp

Det italienska främlingsfientliga partiet Lega Nord uteslöts på onsdagskvällen från sin partigrupp i EU-parlamentet, Oberoende och demokrati. Svenska Junilistans partiledare Nils Lundgren, som sitter i samma partigrupp, är mycket nöjd med beslutet.

– Vår syn har hela tiden varit att Lega Nord är ett främlingsfientligt parti som inte ska vara med i den grupp som Junilistan tillhör och nu har vi nått målet, säger han.

Omstritt parti
Främlingsfientliga Lega Nords medverkan i partigruppen Oberoende och demokrati har varit omstridd ända sedan gruppen bildades efter EU-parlamentsvalet sommaren 2004.

Och inte blev Lega Nords medverkan mindre kontroversiell när deras minister i Italien Roberto Calderoli tidigare i år lät trycka upp och också framträdde i tv i en t-shirt prydd med en av de nidbilderna på profeten Muhammed som tidigare publicerats i Danmark.

Calderoli tvingades sedermera avgå och nu har alltså de andra partierna i gruppen Oberoende och demokrati beslutat att utesluta Lega Nord ur EU-parlamentsgruppen.

Polskt parti lämnar samma EU-grupp
Nyligen har också medlemmar ur det polska mycket konservativa partiet Familjeligan lämnat samma partigrupp.

Nils Lundgren säger att förändringarna kommer att underlätta tillvaron för de partier som är kvar.

– I Sverige blir det lättare att få gehör och nu får vi en bättre legitimitet när vi inte längre kan anklagas för att ha med sådana som Lega Nord, säger han.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".