Självmordsenkät på universitetet omprövas

Hälsouniversitetet vid Linköpings universitet kommer nu se över hur framtida enkäter ska utformas. Det säger idag ledningen för universitetet efter gårdagens uppgifter om den självmordsenkät där tusen slumpvis utvalda personer fick svara på frågor om varför de inte tar livet av sig.
Dekanus Rolf Andersson var själv ovetande om enkäten tills den uppmärksammades av media igår, men den hade enligt honom granskats av universitetets forskningsetiska nämnd och nämnden godkände efter en längre disksuion och expretutlåtanden utformningen. Skulle förbättra förebyggandet Enkätens syfte var att ta reda på vilka faktorer som kan hålla tillbaka människor från att ta livet av sig, för att förbättra det förebyggande arbetet. Poängsätta skälen Bland annat skulle man poängsätta tänkbara skäl till att att man inte tar sitt liv, ett exempel var ''jag är feg och har inte mod att göra det''. Enligt kritikerna skulle den brutala tonen till och med kunna provocera fram självmord eftersom man inte visste något om dem som fick enkäten. Ny debatt i etiska nämnden Enligt Rolf Andersson ska nu universitetet ta en ny debatt med den forskningsetiska nämnden om det som skett. Men forskarna bakom enkäten står fortfarande fast vid att utformningen var bra. Eugen Dobrov säger att man till och med fått tackbrev och han anser att det är de postiva alternativen som fastnar hos den som får enkäten och han anser att samhället inte vågar ta i frågor om självmord.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".