Skolböcker granskas inte av samhället

En skolbok om etik för mellanstadiet har av en pappa anmälts till diskrimineringsombudsmannen eftersom boken innehöll påståenden om invandrare och färgade som för en ung 11-åring i Svedala blev mycket kränkande. Kontrollen från samhällets sida på vad skolböckerna innhåller är sedan tio år bristfällig.
Det är idag upp till lärargrupperna på varje skola att avgöra vilka läromedel man kan ge till eleverna, förlagen som ger ut och säljer böckerna utför en viss faktagranskning och en och annan forskare gör studier på läromedel, men i övrigt är finns i princip ingenting. Skolverket har tillsynsansvar för kvalitén på den svenska skolan men läromedel har än så länge inte fokuserats i verkets temastudier. Förr fanns Statens Läromedelsnämnd och senast Sil, Statens institut för läromedel, som granskade läromedel, men Sil lades ner tillsammans med Skolöverstyrelsen 1991 av dåvarande utbildningsminister Göran Persson. Nuvarande utbildningsminister Tomas Östros har avböjt att kommentera frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".