Det går bra för Sveriges kommuner

De svenska kommunerna får en allt bättre ekonomi. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån. 95 procent av kommunerna redovisar ett positivt resultat för 2005.

Tillsammans gjorde kommunerna en vinst på 8,5 miljarder kronor, vilket är en förbättring med drygt 6 miljarder jämfört med året innan.

En kommun som efter många år i ekonomisk motvind nu kan redovisa ett ekonomiskt överskott är Surahammar, en brukskommun med drygt 10 000 invånare strax norr om Västerås.

– Idag ser det verkligen bra ut. Vi hade som mål för 2005 att ha ett positivt resultat på 5 miljoner kronor. Vi landade på 7 eller 7,5 istället. Kommunen går bättre och bättre och vi har som mål att vi ska ha ett överskott på 2 procent av skatter och statsbidrag, och det tror ju vi att vi kommer att uppnå 2006, säger Anders Tollin, kommunalråd Surahammar.

Utflyttning ett stort problem
Surahammar har, som många andra småkommuner, lidit ekonomiskt av den utflyttning som skett. I Surahammars fall är det närheten till Västerås som under en tioårsperiod gjorde att invånarantalet minskade med drygt 10 procent. För en kommun av Surahammar storlek får det stora ekonomiska konsekvenser i form av tomma och minskade skatteintäkter.

För att få bukt med ekonomin har kommunen minskat den ekonomiska kostymen, och dessutom rivit 300 lägenheter. Men nu ser allt ljusare ut och intresset för kommunen blir allt större.

Kommunalrådet Anders Tollin menar att den ekonomiska utveckling vi ser nu gör att kommuner i Surahammars storlek även fortsättningsvis kan erbjuda sina invånare bra levnadsvillkor.

– Det innebär ju att vi kan behålla den service som vi har, som ligger på en ganska hög nivå om man jämför med snittet i riket, och att vi även kan förbättra den.

Om du får blicka framåt, hur ser du på kommunens ekonomiska framtid?

– Med de förutsättningar vi har idag och de spelregler som finns ser jag positivt på det. Vi märker ju att vi har ett tryck från barnfamiljer i Västerås som vill bosätta sig i Surahammar av två anledningar, dels de betydligt billigare villorna, och dels den goda service vi har för barnfamiljerna, säger Anders Tollin.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".