Studenter protesterar över hela Frankrike.

Franska studentprotester mot jobbförslag

Runt om i Frankrike pågår på torsdagen omfattande demonstrationer. Tiotusentals studenter marscherar för att protestera mot regeringens arbetsmarknadsförslag för unga under 26 år, som innebär en urholkning av arbetstryggheten.

Place d’Italie klockan 14.00 var mötesplatsen för alla ungdomar här i Paris. De strömmade till i stora klungor med banderoller och energiska steg.

Nästan alla hade neonfärgade klisterlappar på sig, som sa ”Dra tillbaka CPE”, det vill säga anställningskontrakten för unga som ger arbetsgivaren rätt att avskeda utan motivering de två första åren.

Hundratals poliser bevakade
Hundratals poliser vakade över tågen, och några civilklädda stoppade flera gånger gäng från att till exempel ta sig in på en biograf. Caféerna tog in borden, och mataffären hade extra vakter.

Förstaårsstudenten i ekonomi Ayla Baytek sa att CPE-kontrakten skapar otrygghet, men hon saknade svar när jag undrade om det kanske ger fler jobb.

Fackliga representanter, lärare och skolpersonal fanns också med i leden, som Alain Hoorn.

”Enda sättet att få gehör”
– Att demonstrera är enda sättet att få regeringen att lyssna, menade han.

Ett arabiskt äldre par stod vid sidan om och kommenterade. Han stödde helt ungdomarna, medan hon talade om latmaskar.

Runt om i Frankrike pågår demonstrationer. Besvärande för premiärminister de Villepin. Men inrikesminister Sarkozy kan möjligen knipa någon poäng om allt har gått ordnat till uner dagen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".