Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler lurade av falska värdepapper

Antalet oseriösa mäklare som vill sälja värdepapper i falska investeringsbanker har mångdubblats de senaste åren. Tusentals svenskar kan vara drabbade av bedrägerierna.

Finansinspektionens svarta lista över blufföretag blir allt längre. Men trots Finansinspektionens varningar och uppmaningar om att brotten ska polisanmälas så avstår många, säger

Jan Green handläggare på avdelningen marknadstillsyn på Finansinspektionen.

– Det är inte bara Sveriges aktiesparare som går på detta utan detta är globalt.

Miljarder i blufföretag
De falska mäklarna lovar att fördubbla kunders investeringar på kort tid. Finansinspektioner uppskattar att tiotusentals svenskar lockats att satsa flera miljarder kronor i blufföretagen.

Polisen känner till personer som investerat mellan 75 000 och 1,2 miljoner kronor. Globalt omfattar dessa falska investeringsbanker tiotals miljarder dollar.

Svårt att utreda
Brotten är svårutredda och få poliser har kunskper om dessa brott, säger Göran Hellgren, kriminalinspektör på Länskriminalpolisen i Stockholm.

– När folk går in på en polisstation och gör en anmälan om det här kan de för det första stöta på en polis som inte begriper vad det handlar om och för det andra kan det vara någon som skriver av ärendet genom att brottet inte är begånget i landet.

– Många människor vet inte om att de är lurade, de tror så fast på att det här är riktigt och att de ska få pengar i framtiden, säger kriminalinspektör Göran Hellgren.

Okunskap
Om brotten ändå leder till en polisanmälan saknar många åklagare kunskaper om brotten anser Jan Green, handläggare på Finansinspektionen.

– Det får den konsekvensen att de inte kan sätta sig in i hur brottet har gått till. De tror att kunden har köpt en aktie. De inser inte att det är en aktie som inte går att sälja eller inte får säljas och att kurserna är riggade från början.

Men att bli lurad är lätt. Försäljarna ger lockande erbjudanden. Men för att vinna ska man satsa. Mycket pengar ger mycket vinst, mera pengar ger ännu mera vinst.

Men den som vill få ut vinsten möts av plötsliga administrativa hinder. Men däremot går det utmärkt att investera nya pengar.

Lägg på luren
Göran Hellgren på Länskriminalpolisen i Stockholm och Jan Green på Finansinspektionen är samstämmiga.

– Om det ringer en utländsk firma och vill sälja aktier i Amerika eller någon annan stans så ska man bara lägga på luren.

– Vi kan inte kontrollera om det är riktigt eller inte med den teknik som finns idag utan rådet är: lägg på luren.  

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".