Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polska bygglöner till Arbetsdomstolen

Fackföreningens Byggnads har stämt byggbolaget NCC:s polska dotterbolag på en miljon kronor för brott mot kollektivavtalet. Orsaken är en tvist om lönerna för utländsk arbetskraft som använts vid ett bygge utanför Jönköping.

Strax söder om Jönköping växer kommunens nya kraftvärmeverk fram. En enorm anläggning där NCC har tagit in byggarbetare från sitt polska dotterbolag.

Grundlönen för både de svenska och de polska arbetarna har enligt avtalet varit drygt 100 kronor i timmen, men de svenska arbetarna har dessutom haft en ackordsdel som lett till en femtiolapp extra, ett tillägg som arbetsgivaren enligt facket inte förhandlat med polackerna om, och på sätt hållit deras löner nere.

– Det här är ett väldigt tydligt fall. Vi tycker att det är ett bra fall att visa på hur man tycker att polska byggnadsarbetare inte ska ha lika mycket betalt, säger Hans Tilly, förbundsordförande i svenska Byggnadsarbetarförbundet.

Du menar att det är en form av diskriminering?

– Ja.

Skadeståndskravet på en miljon är ett av de högsta någonsin för Byggnads och ska nu behandlas i Arbetsdomstolen. Hans Tilly medger att man velat ta i på grund av den principiella betydelsen.

– Vi ser ju att det finns en tendens att man tycker att om man kommer från andra länder, och framför allt från de nya EU-länderna så ska man inte ha lika mycket betalt. Det är ju en fråga som vi tycker är viktigt att verkligen pröva.

Men ingen kan väl påstå att de här polska arbetarna har tjänat dåligt?

– Nej, inte i jämförelse mot vad de har hemma, och det är ju det som hävdas, att de tjänar ju i alla fall bättre än vad de skulle ha i Polen. Men vi slår ju helt naturligt fast att vi vill ha våra kollektivavtal, säger Hans Tilly.

NCC bestrider att man gjort fel, och hävdar att företaget inte sparat några pengar på att ta in polsk arbetskraft eftersom det dragit med sig andra omkostnader, som boende och resor.

Konflikt sedan tidigare
Just bygget i Jönköping har tidigare varit omdebatterat när NCC och branschorganisationen Sveriges Byggindustrier anklagat facket för att driva upp bygglönerna till extremnivåer.

NCC:s Sverigechef Olle Ehrlén anser att stämningen är att se som fackets svar på anklagelserna.

– Jag ser det som en följd av den diskussionen och debatten som har varit kring både utländsk arbetskraft, lönenivåer och sättet att hantera lönenivåer på.

Så du menar att det här handlar om taktik?

– Någon typ av taktik är det ju. Sedan om det är rätt eller fel, det får ju AD avgöra. Men vi har ju en diskussion om hur utländsk arbetskraft ska värderas i Sverige. Jag har ju till och med föreslagit en lagstadgad minimilön, och det vill man inte ha. Det här är i alla fall lönenivåer inom kollektivavtalets ramar.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".