De två utmanarna Aleksander Kozulin och Aleksander Milinkevitj, samt sittande presidenten Aleksander Lukasjenko.

Två lika kandidater utmanar Lukasjenko

Inför presidentvalet på söndag ger den statskontrollerade vitryska tv:n en bild av stabilitet och ekonomiska framgångar. En bild som de två huvudmotståndarna i valet hävdar är falsk.

– Stabilitet och lugn präglar läget inför valet på söndag, säger vitryska tv-ankaret och citerar serbiska valobeservatörer som bara sett ett demokratiskt och fritt röstande i det förtida röstande som redan pågår.

– All vår stabilitet finns bara på tv. Där kan man aldrig se någon ifrågasätta den bilden. Vi får inte ens föra en dialog med makten. De törs inte, säger presidentkandidaten Aleksander Kozulin.

Misslyckad ekonomi
Han drar sig inte för att kritisera presidenten direkt från misslyckad ekonomi till hycklande privatliv med en hustru som aldrig är i Minsk och en älskarinna som också fött en son.

Alla vet det, men ingen har vågat säga det offentligt, men Kozulin gjorde det i tv till allas förvåning.

Den andre oppositionskandidaten Aleksander Milenkevich vill samarbeta, men har inte lyckats övertyga Kozulin.

– Skillnaden mellan oss är att Milenkevitjs väljare finns bland dem som protesterar, mina bland Lukasjenkos trogna, säger Kozulin.

Liknande framtoning
De är rätt lika, båda i 50-årsåldern, med lång akademisk karriär och båda håller fram sina lyckliga äktenskap och framträder med sina fruar vid mötena.

Irina Kozulina, hustru sedan 28 år, och Milenkevitjs hustru Ina Kuley, som också är makens rådgivare.

Lukasjenkos äkta hustru Galina har inte synts till offentligt på över tio år. Hon ska ha sagt i en intervju för tio år sedan att hon inte passar i Minsk, men hälsar på barn och barnbarn där ibland.

På fredagskvällen håller oppositionskandidaterna möte på samma plats och senare talar presidenten Lukasjenko till folket i alla tv-kanaler.

Maria Persson Löfgren, Minsk
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".