Samtal om Irak trots ordkriget USA-Iran

Ordkriget mellan Iran och USA har trappats upp. USA säger att ett förebyggande militärt anfall mot Iran kan bli nödvändigt och Iran har hotat med att strypa oljetillförseln om landet utsätts för sanktioner. Samtidigt har Iran och USA kommit överens om att tala med varandra om Irak.

Det finns ett gemensamt intresse av att striderna i Irak inte utvecklas till fullt inbördeskrig och att det bildas en nationell samlingsregering i Bagdad.

I det nya strategidokumentet för Nationell säkerhet slår Vita Huset på nytt fast att USA ha rätt att militärt anfalla länder i förebyggande syfte. Iran pekas ut som det land som utgör det största hotet.

Ordkriget trappas upp
Inför mötet i FN:s säkerhetsråd i nästa vecka har USA låtit förstå att det finns detaljerade anfallsplaner mot Iran.

Regeringen i Teheran har svarat med att hota med att avbryta sina oljeleveranser, vilket skulle få världsmarknadspriset att nå hittills oanade höjder.

USA och Iran talar inte med varandra utan utbyter alltmer aggressiva kommunikéer.

Samtal om Irak
Men nu har Irans chefsförhandlare i kärnkraftsfrågor Ali Larijani i meddelat i parlamentet i Iran att Iran och USA ska tala direkt med varandra.

Vita Huset bekräftar att USA:s Irakambassadör Zalmay Khalilzad ska ledas samtalen med Iran i Bagdad, men understryker att det uteslutande handlar om de akuta säkerhetsproblemen i Irak.

Iran och USA har trots ordkriget ett gemensamt intresse av att förhindra ett fullskaligt inbördeskrig i Irak.

EU-samtal om kärnteknik
När det gäller kärnteknologi vill USA fortfarande låta EU sköta kontakterna med Iran.

– När man talar om att säga låt oss ha bilaterala diplomatiska kontakter måsta man fråga sig själv om det ger Iran det felaktiga intrycket att det är en alternativ väg till att följa det internationella samfundets krav, säger president Bushs säkerhetsrådgivare Stephen Hadley.

Men taktiken att inte tala med Iran och får också kritik.

– Vi vill inte röra iranierna. Varför inte? Försöker vi att undvika en kompromiss? Vill vi verkligen att Iran ska avstå från kärnvapen, eller vill vi driva dem in i extremismen, säger den tidigare presidentrådgivaren Zbigniew Brzezinski.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".