Bloggkrönikan den 18 mars 2006

Bloggkrönikan ägnar sig denna gång helt åt undersökningen om antisemitismen i Sverige.

Undersökningen från Forum för levande historia som hävdade att fem procent av svenskarna hyser en stark antisemitisk inställning och att 36 procent får beteckningen ”delvis ambivalent inställning till judar” har fått kritik för det sätt frågorna har ställts på. Kritikerna menar att slutsatsen om en existerande svensk antisemitism är överdriven och att undersökningen riskerar att befästa fördomsfulla schabloner. 

En av dem som ställer frågor om undersökningen är bloggen Med fingrarna i ekorrhjulet.

”Kanske är en andel av 5 procent idioter i ett samhälle inte så oväntat. I Frankrike är ’bara’ 1 procent antisemiter, men 13 procent röstade på Le Pen. Kanske är runt 10 procent puckon något man måste räkna med. Som en disclaimer här vill jag inskjuta att jag inte vill ifrågasätta antisemitismens existens som sådan, eller dess allvar, men undersökningen väcker en del frågor. 

Min slutsats av det hela är att undersökningen och nyhetspådraget är mycket en pseudonyhet. Alla vet att vi har en mindre grupp puckon i landet som tycker illa om judar, muslimer, blattar, bögar och alla andra som inte följer deras normalhetsnorm, men att det som behövs inte är nya upplysningskampanjer, utan att vi andra inte håller käft och låtsas som om det inte fanns. 

Den allvarligaste punkten i hela undersökningen är inte att vi har en gäng xenofober i landet, utan den väldigt starka antisemitiska strömning som finns bland svenska muslimer… Detta nämns inte så mycket i pressen, möjligen med anledning av någon missriktad hänsyn för muslimer som grupp. Det gynnar inte någon att låta trångsynta individer gömma sig bakom hänsyn till ett kollektiv.” 

Ulrika Ingemarsdotter med bloggen Synvinkel skriver: 

”Göran Persson är förvånad över att 41 procent av svenskarna har en helt eller delvis negativ syn på judar. Det är inte jag. Jag tror att det till mångt och mycket hänger ihop med en allmän främlingsfientlig trend i samhället (samma rapport visar att 24,1 procent av svenskarna tycker att det är för många muslimer i Sverige) vilken man inte kan undgå att uppfatta om man bara håller öronen öppna. 

Jag vill påstå att svenskarna i gemen är väldigt otillåtande, följer man inte de osynliga reglerna som finns riskerar man dömande blickar. Låt gå för att reglerna kan variera med inkomst och socialgrupp - men de finns alltid där i en eller annan skepnad. Hur många har inte tittat konstigt på någon som klär sig ja... sådär konstigt. Usch.” 

Joel Malmqvist, för närvarande boende i Michigan i USA, konstaterar på sin blogg att antisemitismen lever i Sverige. Malmqvist resonerar om den kritik mot undersökningen som förts fram av bland andra vänsterdebattören Åsa Lindeborg. Hon menar att personer med fullständigt rimliga åsikter, som ifrågasätter staten Israels politik och familjen Bonniers makt över medierna, felaktigt kan tolkas som antisemiter i undersökningen.  

Malmqvist fortsätter: 

”Problemet med detta resonemang är att Lindeborg försvarar personer som accepterar idén att judarna agerar som en enhet, ett handlande subjekt… Men gör man kopplingen mellan en enskild familj, eller staten Israels regering för den delen, och det judiska folket har man redan resonerat som att judarna agerar samfällt för gemensamma mål – vilket i sig är en antisemitisk vanföreställning med tusenåriga anor. 

…vi måste se de djupt liggande antisemitiska föreställningarna och myterna som är invävda i den västerländska kulturen. Idén att ’judarna’ till skillnad från andra folk inte består av individer, utan av ett sammansvetsat kollektiv med en gemensam agenda, är en antisemitisk föreställning…. 

I Europa är antisemitismen en integrerad del av idéarvet, äldre än liberalism, protestantism och marxism, äldre än insikten om att jorden är rund och att solen är centrum i solsystemet… Men trots att vi sett antisemitismens mest extrema konsekvenser – nazisternas exempellösa industriella massmord av judar – överlever de antisemitiska föreställningarna om judarna som handlande objekt.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Med fingarna i ekorrhjulet: http://ekorrhjulet.blogspot.com/2006/03/intressanta-frgor-om.html#i1142428411 
Ulrika Ingemarsdotter: http://ingemarsdotter.blogspot.com/2006/03/intolerans-i-sverige-inget-nytt.html#i1142415122
Joel Malmqvist: http://malmqvist.blogspot.com/2006/03/antisemitismen-i-sverige.html#i1142471177

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".