Pengarna forsar in i statskassan

För första gången på flera år är överskottet i den offentliga sektorns ekonomi, alltså för staten, kommunerna och det allmänna pensionssystemet, så stort att det klarar kravet på två procent av BNP.

Överskottet är till och med överraskande stort jämfört alla tidigare beräkningar. Det hördes också när finansminister Per Nuder beskrev det ekonomiska läget när regeringen var samlad på Harpsund tidigare i veckan.

Sällan har det varit så glada miner hos regeringen och finansminister Per Nuder som när han förklarade att nu handlar det inte längre om att spara pengar utom om att välja mellan möjliga förbättringar i välfärdssystemet.

Med draghjälp från en bra världskonjunktur slår de stora exportbolagen vinstrekord på löpande band. Högre skatteinkomster från företag, direkta utdelningar från statliga bolag, mer moms från stigande konsumtion, allt sammantaget gör att pengar forsar in i statskassan.

Minus blev plus
Ett beräknat minus på som mest över 20 miljarder kronor har vänts till ett överskott på 14 miljarder. Kommuner och landsting, som i åratal kämpat med sviktande ekonomi, rapporterade tidigare i veckan att de sammantaget fått ihop ett överskott på 8,5 miljarder kronor.

Lägg till detta det allmänna pensionssystemet som redovisar ett rejält överskott plus en del andra bidrag så blir siffran för 2005 att den offentliga sektorn visar upp ett plus på drygt 67 miljarder kronor. För första gången på flera år kan man säga att det är strålande tider, inte bara för privata sektorns ekonomi utan också för den offentliga sektorn.

Det uppställda målet att den offentliga sektorn ska ha överskott eller, som också heter, finansiellt sparande på 2 procent av den svenska bruttonationalprodukten blev alltså övertrumfat till 2,5 procent.

Tillväxt i världsekonomin
Men i första hand är det inte regeringens förtjänst utan kommer från att det är goda tider och bra tillväxt i världsekonomin och från stigande kurser på aktiebörsen, som också gynnat de allmänna pensionsfonderna.

Det är inte länge sedan börserna gick back och konjunkturen var sämre. Då handlade det inte om överskott i de samlade offentliga finanserna utan till och med om ett minus.

Under de åtta som gått sedan överskottsmålet började gälla är det bara åren runt millienskiftet som klarat ett överskott på 2 procent, innan överskottet 2005 blev en glad överraskning för regeringen. Men det fattas fortfarande lite innan det går att säga att överskottsmålet är uppfyllt som ett genomsnitt över en konjunkturcykel. Hur lång den nu ska anses vara. De senaste åtta åren räcker inte riktigt till.

Oviss framtid
Framtiden är oviss även om finansminister Nuder just nu utstrålar hopp om goda tider även för nästa år. Trots att 2007 är det år då EU inte längre tänker godkänna att pensionsdelen i PPM-sparandet ska få räknas in i den offentliga sektorns sparande.

Det som då händer är att sparkvoten raskt försämras med ungefär 1 procentenhet. Lösningen då är kanske att det är dags att skrota det nuvarande sparmålet för den offentliga sektorn.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".