Klicka för större bild.

M vill provocera s med kampanjkopia

Moderaterna vill provocera socialdemokraterna inför valet genom att använda exakt samma reklamtext och bild i en kampanj som ska visas i Stockholm från och med måndag.

– Det är ju delvis en provokation, ska jag villigt erkänna. Det socialdemokraterna skriver, att alla ska med, antyder ju att alla inte kommer att vara med i ett alliansstyrt Sverige, och det är ju fel, säger moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin.

Socialdemokraterna har sedan en tid använt en slogan som är ”Alla ska med. Så enkelt är det”. Logiken är att i moderaternas Sverige med sänkta ersättningsnivåer kommer inte alla att vara med.

Exakt samma slogan
Nu väljer moderaterna att provocera socialdemokraterna genom att i en reklamkampanj använda exakt samma slogan och faktiskt en nästan likadan bild.

Bilden i socialdemokraternas kampanj föreställer en öppen bil där en massa glada människor i alla åldrar och även en hund står och tittar in i kameran.

Även i moderaternas kampanj står glada människor och en hund i en bil och tittar in i kameran.

Räknar med reaktioner
– Jag räknar med att Marita Ulvskog kommer att gå i taket, det brukar hon göra, säger moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin.

Hur ser du på den eventuella juridiska strid som kan uppstå efter det här?

– Vi har undersökt det här med jurister och konstaterar att det inte ska vara några problem. Det är inte så att man har monopol på vissa ord bara för att man är ett politiskt parti. Om man ser till kompositionen av text och materia så skriver vi precis vad vi vill åstadkomma. Vi bedömer inte att det är något problem, säger Sven-Otto Littorin.

Varför ska man tro på att ert budskap är så mycket bättre när ni skriver att alla ska med?

– Tanken är att det ska väcka uppmärksamhet så mycket att folk ska läsa texten och fundera igenom vad det står. Ofta bläddrar man förbi olika typer av politisk annonsering. Vi vill få folk att stanna upp och fundera över om det är så som sossarna säger? Är det alla med i Sverige? Nej, de är inte det. En och en halv miljon står utanför. Vad är det då som är bäst politik för att få tillbaka folk i arbete. Det är det vi vill fokusera på, säger moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".